Vértesboglár község hivatalos honlapja

Betűméret

Alapítva: 1892-ben. Hivatalosan bejegyzett egyesület: 1992-től

A Vértesboglári Önkéntes Tűzoltóegylet bejegyzett civil szervezet. 115 éve védi a polgárokat, bár hivatalosan bejegyzett szervezetként csupán 1992 óta működik. Avartüzeket, tarlótüzeket gyakrabban, lakástüzeket szerencsére ritkábban kell oltaniuk. Csapadékos időkben az elöntött garázsok, pincék szivattyúzása ad nekik sok munkát. Évente 3-4 éles kivonulásuk biztos van, de volt olyan száraz, csapadékszegény év, amikor 24-szer riasztották őket az ezerfős faluban.

Tűzoltás, tűzmegelőzés, kárelhárítás, katasztrófa és vészhelyzet esetén segítségnyújtás, vízszivattyúzás, veszélyes fák, egyéb akadályok eltávolítása, téli akadályok esetén személyszállítás, majálison és más közösségi eseményeken közreműködés, forgalom irányítás, baleseteknél segítségnyújtás, vontatás stb..

  

 Ha egy boglári polgár arra ébred, hogy ég a háza, két lehetőség közül választhat - és így van ez másutt is, ahol működik önkéntes tűzoltóegylet. Vagy szól bárkinek, akit ismer az egyletből, hogy baj van; ilyenkor a helyiek egyből kivonulnak, felmérik a helyzetet, megkezdik az oltást. És ha tudják kezelni egyedül a dolgot, ha nem, beszólnak a Tűzoltóságnak rádión, mert ez számukra kötelező. Ha a 105-öt riasztja először a tüzet észlelő, akkor a Tűzoltóság azonnal értesíti a helyi egyletet, így az mindig hamarabb ér ki a helyszínre, mint a központi szervezet. Az egylet költségvetését a helyi önkormányzat állja, emellé alkalmanként a Katasztrófavédelem pályázatain sikerül még nyerni kisebb-nagyobb összegeket. A 2006-os évben 200 ezer forint volt a költségvetésük, ebből állták a szövetségi tagdíjat, részvételeket a tűzoltóversenyeken, az üzemanyagot. (írta rólunk a totalcar.hu) /

Jelenleg az egyesületnek 30 felnőtt, valamint 20-25 ifjúsági tűzoltó tagja van.

  

 

 
Travel Turne Tranzito