Vértesboglár község hivatalos honlapja

Betűméret

Elkészült településünk Klímastratégiája

Klímastratégia 2021 Tájékozódással formálódik a szemlélet

A 2020 kora tavaszától világszerte sok gondot okozó koronavírus-járvány rányomta bélyegét az élet minden területére. A KEHOP-1.2.1-18-2018-00213 kódszámú program végrehajtását annyiban befolyásolta, hogy a közösségi programok megtartása korlátozások alá esett az év nagy részében, a diákok távoktatásban tanultak, ami tovább nehezítette részvételüket a különféle eseményeken. Ennek ellenére a három szemléletformáló rendezvényt 2020 augusztusában és szeptemberében sikeresen megtartottuk.

 

Bővebben: Elkészült településünk Klímastratégiája

Autómentes világnap (szeptember 22.)

Autómentes világnap 2021 Az európai autómentes nap egy 1998 óta minden évben szeptember 22-én megtartott, a társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott rendezvénysorozat, amely fel kívánja hívni a lakók és a települések vezetőinek figyelmét

  • a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és településképi problémákra,
  • a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására,
  • a fenntartható, környezet- és emberbarát közlekedés előnyeire,
  • a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.

Településünk levegőminőségét a kerti avarégetés már nem befolyásolja, de a községen áthaladó és helyben mozgó, illetve járó motorral várakozó gépjárművek kipufogógázai jelentősen rontják. Ez a teljes lakosságra kiható légszennyezést jelent, amely elsősorban légzőszervi megbetegedések forrása lehet.

Bővebben: Autómentes világnap (szeptember 22.)

Gyermeknap Vértesbogláron

Gyermeknap 2021 Sok kis csodát átélve, felejthetetlen élményekkel telve tértünk haza szombaton a családi napról. Gyönyörű napsütésben, emberek sokaságának társaságában lehettünk részesei a programokban gazdag, minden igényt kielégítő rendezvénynek. Jó volt újra együtt lenni, beszélgetni, élvezni egymás társaságát a hosszú bezártság után. 

Programjainkkal igyekeztünk a gyermekek korosztályaira koncentrálni, olyan élményeket szerezni, amelyekre évek múltán is jó visszaemlékezni. Öröm volt látni a mosolygó arcokat, hallgatni a vidám nevetést, az élettel teli kacagásokat. 

Bővebben: Gyermeknap Vértesbogláron

Klímastratégia Vértesbogláron

Hírek, meghívók

Vértesboglár Klímastatégia Program

Helyes kézmosás a víztakarékosság jegyében

Víz világnapja 2020 Március 22-ét világszerte a víz napjának tartjuk. A víz a legértékesebb erőforrásunk - felelősségteljesebben kell felhasználnunk. Meg kell teremteni az egyensúlyt az emberek, az ipar, a mezőgazdaság szükségletei és a vízkincs védelme között.

A jelenlegi járványhelyzetben elengedhetetlen az alapos, gyakori kézmosás. Ez, az egészségünk érdekében tett óvintézkedés sajnos nem segíti a víz védelmét. Éppen az ilyen ellentmondások világítanak rá, mennyire összefügg minden emberi tevékenység az élővilág fennmaradásának, problémáinak kérdéseivel. A helyes kézmosás szakemberek szerint legalább 20 másodpercig tart. 6 másodperc alatt akár 1 liter vizet elhasználhatunk, tehát egy fertőtlenítő kézmosás során, ha folyamatosan engedjük a vizet a csapból, több mint 3 liter vizet engedünk le a lefolyón. Takarékoskodhatunk a vízzel és óvhatjuk környezetünket, ha a kézmosás elején megnyitjuk a csapot (karos csaptelepek esetén a karunk, könyökünk segítségével) a kéz benedvesítésére, majd elzárjuk a csapot, amíg a fertőtlenítő szert, szappant legalább 20 másodpercig dörzsöljük a kezünkön. Csak a lemosáshoz engedjük meg ismét a csapot, alaposan, bő vízzel öblítsük le a tisztítószert a bőrünkről!

Bővebben: Helyes kézmosás a víztakarékosság jegyében

1. oldal / 3

Travel Turne Tranzito