Vértesboglár község hivatalos honlapja

Betűméret

Pályázatot nyert községünk klímastratégia kialakítására

Klímastratégia pályázat 2019 Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan – tarja a fenntarthatóság jelmondata. Évtizedek óta ez a környezet- és a természetvédelem egyik alapgondolata, napjainkra a klíma változásai miatt bekövetkező fenyegetések is mind időszerűbbé teszik: egyre többen belátják, hogy tenni kell valamit a helyzet javítására. A lokális, azaz helyi cselekvés is segít, az apró eredmények is közelebb visznek a helyzet javításához.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program-1.2.1-18-2018-00213 kódszámú „Klímatudatosság népszerűsítése Vértesbogláron” című pályázatban megfogalmazottak szerint is elsősorban a lakosság figyelmét igyekszünk felhívni arra, hogy mik azok az apró, sokszor csak némi figyelmet kívánó dolgok, amelyekkel segíthetjük a környezet eredeti állapotainak javítását, vagy akár helyreállítását.

 

A helyi cselekvés sem előzmények nélkül való Vértesbogláron, sőt, az előzmények terén már évtizedekre is visszatekinthetünk, – azokra az időkre, amikor az éghajlatváltozás még csak néha felvetődő, évszázadok múlva beköszöntő, távoli és bizonytalan eseménynek tűnt. Klímastratégiánk megvalósítását meghatározzák és nagyban elősegítik a természeti adottságok, az hogy az 1976-ban alapított Vértes Tájvédelmi Körzet és a 2005 óta működő Vértesi Natúrpark is érinti községünk közigazgatási területét. A környező síkvidéki területből szigetszerűen kiemelkedő, 15 608 hektár kiterjedésű terület az oltalomnak köszönhetően a csend és a nyugalom szigete is a természet értékeit óvó zöld turizmussal, fenntartható, a környezetet kímélő, helyi termékekre alapozó mezőgazdálkodással. Ennek és a magas erdősültségnek köszönhetően is jó minőségű levegő, a felszíni és a felszín alatti vizek tisztaságának megóvása is hosszú távon biztosított tőszomszédságunkban. Ezek a kedvező környezeti adottságok és a terület természetbarát szemléletű kezelése a jelenlegi pályázatban szereplő, 2021 novemberénél is előbbre mutató fejlesztési lehetőségeket jelentenek a saját klímastratégiánkban!

Ha a test életfunkcióit nézzük, a légzés jelenti az első számú szükségletet, hiszen nélküle csak pár percig létezhetünk. Településünk levegőjének minőségét is minden lehetséges módon igyekszünk megóvni: az avar és a kerti hulladékok égetése helyett már évekkel ezelőtt környezetbarát megoldást keresünk a szerves anyagok kezelésére és további hasznosítására: a komposztálás értékes tápanyagokkal szolgál kerti növényeink számára.

A forgalom okozta környezetszennyezés nem küszöbölhető ki teljesen, hiszen a közúti forgalom jelenlegi viszonyai között egyelőre esélye sincs annak, hogy kipufogógázoktól mentes környezetben élhessünk. Szerencsére a széles vértesboglári utcák nem csak a település szellőzését segítik elő, hanem a lakók is biztonságos távolságban lehetnek a járműforgalomtól. A közintézmények energiahatékonyságának javítására elvégzett felújítások és fejlesztések szintén csökkentik a károsanyag-kibocsátást településünkön.

Pályázatunkban a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program kiírásának megfelelően fontos részt képez a szemléletformálás. Itt olyan apróságnak tűnő dolgokról lesz majd szó a jövőben, mint például lehetőség szerint helyben megtermelt mezőgazdasági termények felhasználása, hogy a szállítás miatt keletkező környezetterhelést csökkentsük. Ide tartozik a kertek művelése, a közterületek gondozása, a természetes élőhelyek fogyatkozása miatt nehéz helyzetbe kerülő beporzó rovarok, denevérek, kétéltűek, énekes madarak életfeltételeinek biztosítása akár a ház körül, akár a közterületeken, vagy éppen az épületeken.

Ami a jövőt illeti, különlegesen fontos a fiatalok elérése, a gyerekek környezet- és természetbarát szemléletének kialakítása, hiszen a klímaváltozás által okozott gondok megoldásának nagy része rájuk vár majd, ha felnőttek és pályát választottak.

A probléma felismerése után a cselekvés megkezdésének ideje is eljött, a KEHOP pályázatnak köszönhetően a figyelem felhívásával kezdjük ezt a munkát, rendezvények és előadások megtartásával.

Faragó Zoltán

Travel Turne Tranzito