Vértesboglár község hivatalos honlapja

Betűméret

Polgármesteri köszöntő

Tisztelt Látogató!

Egy jelképes kézfogással, szeretettel köszöntöm Önt Vértesboglár Község önkormányzatának honlapján. Bízom benne, hogy a jövőben személyesen is üdvözölhetem településünkön. Gyermekkorom óta élek ebben a cseppnyi faluban, amely a Vértes lábánál, a dombok féltő ölelésében rejtőzködik. Több mint 800 éves múlttal és sok-sok hagyománnyal büszkélkedik lakóhelyünk. Hamisítatlan vidéki település az alföldi tájra jellemző gyönyörű, széles főutcával, amely emlékeiben még féltve őrzi a fél évszázada itt vonuló tehéncsorda, disznókonda lábnyomait, amelyek minden nap elhaladtak a házak előtt a Nagy-legelő irányába. Még sokszor a fülünkbe cseng a pásztor ostorának csattogása, a kolompok hangja…

Sok minden megváltozott azóta, a „modernizáció” jegyében átszabtuk környezetünket és sikerült rettenetes pusztítást végezni magunk körül a hetvenes évektől. De a természet csodákra képes, és mára már beforrasztotta sebeit.

Nem kínálok senkinek térképet és útikalauzt, csak a szemeket és füleket kell nyitva tartani és egy bámulatos világ tárul elénk. Ha felhúzzuk a túracipőt és észak felé indulunk, akkor a Vértes csúcsai hívogatnak kihívóan. A Nagy-legelő ősgyepén áthaladva tavasztól őszig nincs olyan nap, hogy ne hervadna el egyfajta virág, és ne nyílna helyette egy másik. Fantasztikus sokszínűség és változatosság mindenfelé, csak észre kell venni a rejtőzködő növények bájait, beszippantani az izgalmas illatokat. A Fáni-völgy a bejáraton belépve hűvös leheletével fogadja látogatóit. Már mikroklímája is sejteti az itt megbúvó érdekességeket, a több évhajlati övre jellemző növény- és állatvilágot. Egy könyv címét idézve azt mondhatjuk, hogy egy „cseppnyi Magyarországot” látunk magunk körül. A Vértest sajnos kevesen ismerik, mert nem túl nagy, nem túl hivalkodó, ám ha megismerjük, úgy érezhetjük, mindennél szebb és rejtelmesebb. 

Ha déli irányba kirándulunk a faluból, a Somos mellett haladunk el. A szántók között fekvő vágat ősgyepe tavasztól pompázik a nyíló gyógynövények sokaságától. A fák koronája jellegzetes, vesszőből összehordott fészkeket takar, több egerészölyv és ragadozó madár köröz a levegőben. Emberektől nem zavartatva élik életüket és szerves részei a tájnak.

Ha keleti irányba indulunk el, akkor a Boglári-vízfolyáson áthaladva a Kazán-hegyre érkezünk. Itt csak kevés ember jár, egykoron szőlőültetvények uralták a területet, mára a természet egy részét elvadította. Ennek a helynek is megvan a varázsa, a domboldal tele van róka- és borzlyukakkal, amelyeket kökény és galagonya bokrok tarkítanak. Akárhányszor járunk erre, mindig felfedezhetünk valami új növényt, amit addig nem láttunk.

A falu nyugati szélét a római-katolikus temető zárja, ahol régi sírkövek emlékeztetnek őseinkre. A felfelé vezető úton egy szép kálvária látható, régi kőfülkékben elhelyezett stációkkal, amelyek a helyi szobrászművész, Erőss Ildikó munkáját dicsérik.

Mindenképpen figyelemre méltó az örökségvédelem alatt álló, a falut övező négy pincesor, amelynek érdekessége, hogy a fák között helyezkedik el és a helyi boros gazdák hordóit rejti. Többnek is dísze a múlt századok évszámait tartalmazó faprés. Településünkön található még két eredeti állapotban megmaradt lakóház az 1700-as évekből, amit mindenképpen érdemes megtekinteni.

Tisztelt Érdeklődő!

Ha meglátogat bennünket, egy rendezett, sváb hagyományokra épülő faluba érkezik. Az emberek beszédesek, közvetlenek, vendégszeretőek. Érdemes az eseménynaptárt nézegetni, mert színes rendezvényeink vannak, amelyekre szeretettel várjuk! Országos esemény már az évente megrendezett Mountainbike Piknik, ahol egy nap alatt is bejárható ez a fantasztikus környezet és megtapasztalható az itt élők szíves vendégszeretete. A környék kerékpárral is jól bejárható, száraz időben forgalom nélküli földutakon lehet zavartalanul nézelődni. Vértesbogláron jó minőségű szálláshelyekkel várjuk vendégeinket, és a szomszéd települések is sok látnivalót kínálnak. Nem wellnessre invitáljuk az érdeklődőket, hanem a környezetünk megismerésére hívjuk, egy olyan helyre, ahol a természet és a vidéki élet nyugalma háborítatlanul élvezhető.

Bízom benne, hogy honlapunkat nézegetve képet kapott mindennapi életünkről, környezetünkről.

Sztányi István

polgármester

Travel Turne Tranzito