Vértesboglár község hivatalos honlapja

Betűméret

Helyes kézmosás a víztakarékosság jegyében

Víz világnapja 2020 Március 22-ét világszerte a víz napjának tartjuk. A víz a legértékesebb erőforrásunk - felelősségteljesebben kell felhasználnunk. Meg kell teremteni az egyensúlyt az emberek, az ipar, a mezőgazdaság szükségletei és a vízkincs védelme között.

A jelenlegi járványhelyzetben elengedhetetlen az alapos, gyakori kézmosás. Ez, az egészségünk érdekében tett óvintézkedés sajnos nem segíti a víz védelmét. Éppen az ilyen ellentmondások világítanak rá, mennyire összefügg minden emberi tevékenység az élővilág fennmaradásának, problémáinak kérdéseivel. A helyes kézmosás szakemberek szerint legalább 20 másodpercig tart. 6 másodperc alatt akár 1 liter vizet elhasználhatunk, tehát egy fertőtlenítő kézmosás során, ha folyamatosan engedjük a vizet a csapból, több mint 3 liter vizet engedünk le a lefolyón. Takarékoskodhatunk a vízzel és óvhatjuk környezetünket, ha a kézmosás elején megnyitjuk a csapot (karos csaptelepek esetén a karunk, könyökünk segítségével) a kéz benedvesítésére, majd elzárjuk a csapot, amíg a fertőtlenítő szert, szappant legalább 20 másodpercig dörzsöljük a kezünkön. Csak a lemosáshoz engedjük meg ismét a csapot, alaposan, bő vízzel öblítsük le a tisztítószert a bőrünkről!

 

Hogyan kell kezet mosni?

A kézmosás 5 lépése:

 1. Nedvesítsük meg kezünket, meleg vizet használjunk.
 2. Szappanozzuk be. A kézmosáshoz megfelel a közönséges, nem antibakteriális szappan is.
 3. Dörzsöljük át kezünket legalább 20 másodpercig. Mossuk meg a tenyeret, a kézfejet, a csuklót, az ujjak közét és a köröm alatt is, utóbbihoz használjunk körömkefét. A gyerekek mérhetik a szükséges időt úgy is, hogy közben egy megfelelő hosszúságú dalt elénekelnek.
 4. Öblítsük le a kezet bő, folyó vízzel.
 5. Tiszta és száraz törülközővel szárítsuk meg, vagy ennek hiányában rázzuk a kezünket a levegőben, amíg meg nem szárad.

A vízkincs felelőtlen felhasználásából eredő kedvezőtlen folyamat megállítására világszerte különböző megoldások, tervek születnek az óceánok, vizes élőhelyek, erdők védelme, környezettudatos mezőgazdasági technológia alkalmazása, a szennyvíz tisztítása és biztonságos újra felhasználása területén.

A Föld vízkészletének megóvása és körültekintő felhasználása életeket menthet!

Nekünk kell cselekedni! Gondold át, hogyan tudsz a saját életedben, a környezetedben tenni a klímaváltozás ellen!

Az élet a víztől függ, az élővilág létezése Tőled is függ! Itt az idő, tedd meg most amit tudsz!

 • Naponta legfeljebb 5 percig zuhanyozz!
 • Vigyél magaddal bevásárló táskát!
 • Autózz kevesebbet!
 • Kapcsold le a lámpát!
 • Helyi termelőktől vásárolj szezonális terméket!
 • Csökkentsd a húsfogyasztást! Gyűjtsd szelektíven a szemetet!
 • Amit lehet, használj újra!
 • A nem használt berendezéseket húzd ki a konnektorból!
 • Alakítsd át, használd újra meglévő ruháidat!

A fenti teendőket indokló rövid (angol nyelvű) kisfilmeket a http://vizvilagnap.hu/teddmeg weboldalon lehet megtekinteni.

További felhasznált források: https://neteducatio.hu/oktober-15-a-kezmosas-vilagnapja/#_ftn2 https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus/562-helyes-kezmosas-menete

Travel Turne Tranzito