Vértesboglár község hivatalos honlapja

Betűméret

Elkészült településünk Klímastratégiája

Klímastratégia 2021 Tájékozódással formálódik a szemlélet

A 2020 kora tavaszától világszerte sok gondot okozó koronavírus-járvány rányomta bélyegét az élet minden területére. A KEHOP-1.2.1-18-2018-00213 kódszámú program végrehajtását annyiban befolyásolta, hogy a közösségi programok megtartása korlátozások alá esett az év nagy részében, a diákok távoktatásban tanultak, ami tovább nehezítette részvételüket a különféle eseményeken. Ennek ellenére a három szemléletformáló rendezvényt 2020 augusztusában és szeptemberében sikeresen megtartottuk.

 

 

Programunk 2019-es indulása óta is számos újabb bizonyítékot találtak a tudósok a klímaváltozására. Sokszor történtek szűkebb lakóhelyükről nézve nehezen befogadható események, például felgyorsult a sarki jégsapkák és a gleccserek olvadása, műanyagszeméttel borított folyókat és tengerpartokat, gyors sivatagosodást, nagy aszályokat, erdőtüzeket is láthattak az emberek a médiában. A Kárpát-medencéből nézve ezek nem csak messze vannak, hanem olyan méretű feladatokat is adnak, amelyek meghaladják az átlagember cselekvési lehetőségeit. Talán éppen emiatt sokan érzik úgy, hogy nem tehetnek ellene semmit…

Viszont a vértesboglári példa, megvalósított KEHOP programunk azt bizonyítja, hogy azok az apró munkák, amiket az emberek az otthonukban, a házuk táján, a közösség a települése közterületein és intézményeiben elvégeznek, összeadódnak és jelentős eredményt is hozhatnak! Vértesboglár klímastratégiája is elkészült, a vele összefüggésben megvalósított KEHOP pályázat szemléletformáló rendezvényei is lezajlottak az elmúlt két évben.

Rendezvényekhez kapcsolódva, például falunapunkon és tematikus alkalmakkor a Somosi Környezetnevelési Központ munkatársai tartottak előadást a környezet megóvásának gyakorlatairól. A három alkalommal megtartott előadásokon az oktatási-nevelési intézmények pedagógusai is ismertették a fiatalkori szemléletformálás eredményeit: ez különösen fontos, hiszen a jövőben a mai gyerekekre vár a legtöbb feladat a károsanyag-kibocsátás csökkentésétől a biológiai sokszínűség megóvásáig.

Elkészült községünkről egy kisfilm is, amelyben a jó gyakorlatokat mutatjuk be mind a közintézmények, mind az oktatási-nevelési intézményekről is. A film a települési honlap Klímastratégia program nevű aloldalán megtekinthető.

A fentiekben említett, főleg a szemléletformáló események mellett más eredményeket is elért községünk a KEHOP-1.2.1-18-2018-00213 kódszámú „Klímatudatosság népszerűsítése Vértesbogláron” című pályázatnak köszönhetően. Ezek között említhetők azok a civil kezdeményezések, amelynek hatására Vértesbogláron valóban környezettudatosabbá válhattak a mindennapok. A 2020 őszén megalakult Öko-baráti Kör tagjai például a helyi kisbolt számára bevásárló zsákokat varrtak, ezzel a műanyag csomagolóanyagok nagy részét sikerült kiváltani, ma már nagyon sok vértesboglári vásárló használja ezeket. A nehezen, tulajdonképpen soha le nem bomló nejlonzacskók elhagyása szintén lépés környezetünk tisztaságának és egészségének megóvásában. Előbbiek mellett nagy öröm, hogy sok a tenni akaró ember községünkben, a fiatalok, gyermekeink pedig még inkább a klímaváltozás érintettjei lehetnek. Ezért a társadalmi felelősségvállalás egyénre lebontott szintjén a vértesboglári emberek többsége tenni akar valamit a környezet állapotának javításáért – akár a saját házában vagy kertjében, akár a település közterületein. Ezt példázza Erőss Ildikó által életre keltett „Fasorra fel!” elnevezésű civil akciója, amelynek sikeréről e lapszám későbbi oldalain olvashatnak. Az elkészült Klímastratégia dokumentum jó alapot képez, és egyben előnyt jelenthet a jövőben a klímavédelemmel és környezettudatos településfejlesztéssel kapcsolatos célokat kitűző pályázatai rendszerben.

Faragó Zoltán

Travel Turne Tranzito