Vértesboglár község hivatalos honlapja

Betűméret

Autómentes világnap (szeptember 22.)

Autómentes világnap 2021 Az európai autómentes nap egy 1998 óta minden évben szeptember 22-én megtartott, a társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott rendezvénysorozat, amely fel kívánja hívni a lakók és a települések vezetőinek figyelmét

  • a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és településképi problémákra,
  • a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására,
  • a fenntartható, környezet- és emberbarát közlekedés előnyeire,
  • a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.

Településünk levegőminőségét a kerti avarégetés már nem befolyásolja, de a községen áthaladó és helyben mozgó, illetve járó motorral várakozó gépjárművek kipufogógázai jelentősen rontják. Ez a teljes lakosságra kiható légszennyezést jelent, amely elsősorban légzőszervi megbetegedések forrása lehet.

 

További veszélyes, levegőminőséget rontó tényező a fűtési eredetű szmog. Sajnos számos esetben tapasztalható, hogy égetésre nem alkalmas anyagokat (műanyagot, gumit, egyéb kommunális hulladékot) égetnek a kazánokban.

A felmérések szerint Vértesboglár teljes üvegházhatású gáz kibocsátásáért 42%-ban a lakossági energiafogyasztás, 48%-ban a közlekedés, 9%-ban a helytelen hulladékkezelés felel.

A települési energiafelhasználás csökkentése az épületek energetikai korszerűsítésével érhető el, ami főként a nyílászárók cseréjével, szigeteléssel és a megújuló energia rendszerek telepítésével (napelem, napkollektor, hőszivattyús rendszerek) hajtható végre. Az épületek szigetelésével jelentős CO2 kibocsátás csökkentés valósulhat meg, ami főként a fűtési gázfogyasztás, kisebb mértékben pedig a tűzifa- és szénfogyasztás mérséklését eredményezné.

Az átmenő forgalom okozza a településen a legjelentősebb légszennyezést (97%), a lakosság nagyon csekély mértékben (3%) felelős a kibocsátásért. A megoldást egy elkerülő út építése jelentené, amit a környező településekkel összefogva lehetne kezdeményezni, továbbá a települések közötti kerékpáros infrastruktúra kiépítése is hatással lehet a kibocsátás mérséklésére. Mindezek mellett az elektromos és a hidrogén meghajtású gépjárművek elterjedése is csökkentheti az értéket, azonban ezekre kevés ráhatása van a településnek.

A helytelen hulladékkezelés 9%-ban felelős a légszennyezésért a településünkön. A szelektív hulladékgyűjtés fokozásával és a komposztálás további népszerűsítésével jelentős üvegházhatású gázkibocsátás csökkenés érhető el Vértesbogláron.

Vértesboglár Települési Klímastratégiájában célként tűzte ki, hogy a helyi üvegházhatású gázokat az elkövetkező évtizedekben jelentősen csökkentse (2050-re a jelenlegi kibocsátás legalább 30%-ával). Vértesboglár Község Önkormányzata elhivatott a klímavédelem helyi megvalósításában, ennek érdekében az elmúlt két évben is számos rendezvényünk részévé váltak a lakosság szemléletformálását és aktivizálását segítő tájékoztatók és akciók.

(felhasznált források: Wikipédia, Vértesboglár Klímastratégiája, 2021)

Vértesboglár Község Képviselő testülete

Travel Turne Tranzito